3 Onmisbare eigenschappen

Vraag jij je af of je wel de juiste eigenschappen bezit om te ondernemen?

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel geïnvesteerd in mijn bedrijven, op zoek naar wat nodig was om te zorgen dat het goed loopt, zonder mezelf zorgen te hoeven maken over bijvoorbeeld financiën.

En in die jaren dat ik onderneem heb ik ervaren dat een aantal eigenschappen onmisbaar is. En als ik er even goed over peins, denk ik dat de volgende drie echt de grootste ‘game changers ‘ zijn:

1) Enthousiasme
Wist je dat het woord enthousiasme komt van het Griekse ‘en theos’ wat ‘Vervuld met het goddelijke’ betekent? Ik geloof dat wij allemaal in verbinding staan met iets dat groter is dan wij en dat we bedoeld zijn om ‘lief te hebben’, en enthousiasme heeft alles te maken met ‘liefhebben’. Ik ben ervan overtuigd dat je bedrijf alleen succesvol en vervullend kan zijn, wanneer je onderneemt vanuit passie voor jouw doelgroep. Die specifieke passie die jij hebt voor een specifieke doelgroep. Alleen als je enthousiast bent, zul je ook gemotiveerd genoeg zijn om alles te doen wat nodig is om jouw doelgroep verder te helpen. 

2) Vastberadenheid
Ik ben gek op ondernemen. Maar het vraagt wel het nodige aan investeringen. En soms lijkt het dat je zodra je zichtbaar wordt, in een storm terechtkomt. Van blijde mensen die je dienst met open armen ontvangen enerzijds én van mensen die twijfelen aan je intenties, omdat commercie (wat letterlijk ‘handel’ betekent) en ondernemerschap nogal eens worden geassocieerd met ‘geldzucht’, of ‘geldklopperij’. Regelmatig heb ik mezelf moeten opvegen, oppeppen en een schop onder mijn kont moeten geven om vastberaden te blijven en om te blijven gáán voor die ene doelgroep waar ik zoveel passie voor voel en die wél graag geïnspireerd wil worden. 

3) Doorzettingsvermogen

Soms kan het lijken dat je blogs en content op social media en alles wat je aan het zaaien bent, nauwelijks worden gelezen of gewaardeerd. Dat er geen resultaat uitkomt. Een ontzettend belangrijke les die ik leerde, is dat als je dat denkt, je dán juist moet volhouden.  Voordat je potentiële klanten jouw vertrouwen, hebben ze meerdere contactmomenten nodig om dat vertrouwen op te bouwen. Ook in die zin zul je eerst moeten zaaien, voordat je kunt oogsten. De kosten gaan voor de baten uit… Geef je klant de tijd die hij of zij nodig heeft. En zet door!

Als jij vanuit enthousiasme en passie voor jouw doelgroep onderneemt, je bent vastberaden én je zet door; dan kan het niet anders dan dat er resultaat komt. Gun jezelf en de ander de tijd om te ontdekken te groeien en te bloeien…

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.